Encara no hi ha comentaris

Resum Curs 2013-2014

United Nations Students Association Barcelona

Memòria d’Activitats 2013-2014

Com a Associació participem en nombrosos esdeveniments de diverses categories a nivell local, regional, nacional i internacional. A més, organitzem els nostres propis esdeveniments i activitats dirigits a la comunitat universitària en el seu conjunt.

Els Model of United Nations (MUNs) són simulacions de l’organització i activitat de les Nacions Unides. Estan dirigides a estudiants universitaris i en alguns casos de secundària. Reproduint les dinàmiques, organitzacions, comitès, temes i protocols de les NNUU, els MUNs s’han estès per tot el món, i avui dia pràcticament en podem trobar un per ciutat o metròpoli. En el cas espanyol, es tracta d’una activitat encara per explorat; malgrat això, en el món anglosaxó, els Models de les Nacions Unides tenen una llarga tradició com a part de les activitats extracurriculars d’educació superior. En molts casos els MUNs reben participants no només d’Associacions d’Estudiants, sinó també d’organitzacions públiques relacionades amb les NNUU o bé amb governs i organitzacions internacionals. El nivell de professionalització ha arribat a tal punt que la pròpia ONU considera aquests fòrums una gran oportunitat per a desenvolupar capacitats necessàries per a qualsevol professional en el s.XXI.

Els MUNs han demostrat incentivar una major participació, interès i integració dels joves a les societats, tant locals com a nivell global. Es tracta d’una activitat que construeix una mentalitat oberta i preparada per als reptes globals. No només s’exploten activitats com parlar en públic i capacitats comunicatives, sinó que es milloren essencialment habilitats d’adaptació, esforç, autocontrol, etc.

Si bé no hi ha cap dubte sobre els beneficis que els MUNs tenen sobre aquells que hi participen, tampoc deixen de tenir un impacte palpable en el nostre entorn. A través dels MUNs, i especialment de les Associacions d’Estudiants dedicades a aquests, s’incentiva una major implicació en la societat civil amb interès exprés en participar en la millora del nostre entorn i suposar, tant a nivell individual com col·lectiu, un canvi per aquells que ens envolten.

El primer exemple de tot l’anterior és el CMUN (Catalonia Model united Nations), que es celebra a Barcelona i que ja ha celebrat el seu desè aniversari. Aquesta és una de les nostres activitats principals a causa de la proximitat amb l’esdeveniment i amb l’ens organitzador (ANUE, Associació de Nacions Unides Espanya). Hem participat en aquest MUN des dels seus inicis, que coincideixen de fet amb el naixement de la nostra associació. Amb una dècada a les nostres esquenes col·laborant amb aquest MUN, n’hem pogut fer partícips a més de 400 persones al llarg d’aquest temps. La participació a CMUN ha permès a totes aquestes persones desenvolupar les seves capacitats comunicatives, d’integració i d’interacció. Aquest any hem pogut fer partícips 40 delegats que han assistit sota la representació d’UNSA, dels quals hem obtingut una menció especial als assoliments individuals dels nostres delegats.

En segon lloc, hem participat per quarta vegada consecutiva a EUROMUN (European Model United Nations), que es celebra a Maastricht. Aquest any han assistit a l’esdeveniment deu membres de l’associació, dels quals també hem obtingut diverses mencions especials per la qualitat dels nostres integrants. Aquest esdeveniment és especialment important en el calendari anual donada la qualitat del mateix, organitzat per la Universitat de Maastricht; és un dels MUNs més prestigiosos del recorregut internacional amb més de 500 participants de tot el món.

Finalment hem participat amb una delegació de deu persones a MILMUN (Milano Model United Nations) per segona vegada. En aquest model també hem aconseguit una menció especial per a tres dels nostres delegats, que han destacat entre els més de 300 participants de tot el món. Enfocat especialment en afers de drets humans i en la Cort Internacional de Justícia, MILMUN ens ha aportat un punt de vista diferent al recorregut internacional dels MUNs donades les seves característiques.

CONFERÈNCIES

En una línia d’actuació diferent, a UNSA Barcelona estem convençuts que a més dels MUNs hem d’acostar altres aspectes de les Relacions Internacionals a la comunitat universitària. Per això, per segon any consecutiu, realitzem conferències durant el curs acadèmic de contingut internacional, que permetin a la comunitat universitària tenir un punt de vista més especialitzat sobre afers d’interès actual i global. Durant aquest curs hem celebrat dues conferències: la primera d’elles va ser “Nous reptes de la diplomàcia del segle XXI”, on hi van assistir com a ponent Juan Antonio March i Fernando Perpiña-Robert, el dia 27 de Novembre del 2013. Aquesta activitat va permetre als assistents resoldre grans qüestions sobre el futur de la diplomàcia i la viabilitat de la mateixa. En segon lloc, el 23 de gener de 2014 vam celebrar la nostra segona ponència amb Albert Royo, Secretari General del Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya, titulada “La necessitat de la diplomàcia catalana”. En aquesta sessió, els assistents van poder indagar sobre el paper de la diplomàcia catalana i comparar-la amb altres entitats similars d’altres països europeus i a nivell internacional.

CURSOS

A principis de setembre de 2013 l’associació es va centrar en l’organització del curs “Nacions Unides: reptes i futur de l’organització”, que dura un mes i mig. Es tracta d’un curs de profundització de les NNUU a càrrec del Doctor Pablo Pareja, expert en l’àmbit. Aquest curs està reconegut per la Universitat Pompeu Fabra, i la seva exitosa participació suposa el reconeixement de dos crèdits ECTS de lliure elecció convalidables a qualsevol universitat europea. Durant aquest curs es tracten aspectes generals sobre la ONU, així com els moments clau de la seva història, estudiant a fons casos particulars que suposen d’una manera o altra remarcables en la història de l’organització. Al finalitzar aquest curs es realitza una simulació de Nacions Unides on els assistents s’ocupen d’una possible entrada de Palestina a la ONU representant els països de l’Assemblea General de les NNUU. Aquesta sessió forma part de l’avaluació per al curs, així com del procés de selecció dels delegats que participen en els MUNs sota la delegació d’UNSA Barcelona.

Entre gener i abril vam realitzar un curs obert a tota la comunitat universitària, però destinat principalment als alumnes que havien de participar amb UNSA a algun dels models anuals, destinat a la preparació i capacitació d’aquests participants en l’àmbit dels MUNs. Aquest curs el condueixen els membres d’UNSA Barcelona més experimentats i amb més experiències. Es tracta d’un curs complementari al del primer trimestre que acaba d’oferir la instrucció necessària per a una exitosa participació en els MUNs a nivell internacional.

• SOLIDARITAT

Com a part de les activitats emmarcades a la Vocalia de Solidaritat, realitzem durant el curs vendes de pastissos casolans, de les quals se’n dediquen els beneficis a alguns dels projectes que realitza UNSA Barcelona en col·laboració amb diverses ONGs. A més, participem en la recollida anual d’aliments organitzada pel banc d’aliments, tenint la nostra seu a la Universitat Pompeu Fabra.

El 23 d’abril, amb motiu de la Diada de Sant Jordi, es va plantar una paradeta de roses a la Plaça Francesc Macià. Els beneficis obtinguts es van destinar a la ONG Ajuda en Acció.

El 5 de novembre va començar la campanya que UNSA realitza cada any en col·laboració amb l’Associació de les Nacions Unides Espanya, l’OSE (Olimpíada Solidària d’Estudi). Aquesta activitat, emmarcada a la Vocalia de Solidaritat, pretén que tots els estudiants contabilitzin les hores que han passat a la biblioteca estudiant. Per cada hora estudiada, diverses entitats i organitzacions destinaran 1€ a un projecte determinat per l’Associació de les Nacions Unides Espanya. Aquest any el projecte s’ha centrat en la reconstrucció d’escoles a Haití. El projecte va ser un èxit.

Deixa un missatge